• Westbroekplein 65, 1107 NK Amsterdam Zuidoost

 • Gebitsproblemen

 • Het gebit van uw huisdier heeft regelmatig verzorging nodig. Net als bij mensen vormt zich bij dieren een laag tandplaque, die tandvleesontsteking veroorzaakt en na verloop van tijd zelfs voor schade aan het kaakbot zorgt. Dit leidt tot loszittende tanden en kiezen en het opgehoopte tandplaque zorgt voor tandsteen. Ontstekingen in de mond kunnen problemen elders in het lichaam veroorzaken, zoals ontstekingen in de nieren, lever en het hart. Het is dan ook van groot belang het gebit van uw huisdier goed in de gaten te houden.

  Aanwijzingen

  Aanwijzingen van gebitsproblemen zijn een slechte adem, tanden knarsen of klapperen, met de kop over de grond schuren en pijn bij de mond. Ook kan uw huisdier bij gebitsproblemen moeizaam kauwen, kwijlen, een slechte eetlust hebben of eten uit de mond laten vallen. In de meeste gevallen zult u echter geen aanwijzingen zien, ondanks de aanwezigheid van problemen. Het is daarom noodzakelijk het gebit jaarlijks te laten controleren.

  Gebitsbehandeling

  Tijdens een professionele gebitsinspectie en -sanering onder narcose worden de tanden en kiezen schoongemaakt en gepolijst. Daarna wordt elke tand afzonderlijk onderzocht en indien nodig worden slechte tanden en kiezen getrokken.

  Speciale voeding

  In het wild moeten dieren flink kauwen. Dit heeft een verzorgend effect en zorgt voor een verhoogde speekselproductie, dat de groei van bacteriën tegengaat. Bij uw huisdier kunt u dit bewerkstelligen met allerlei kauwmateriaal of dierlijke botten. Let wel op dat deze niet versplinteren! Verder bestaat er speciale dieetvoeding: zowel Hill’s (t/d) als Royal Canin (dental) hebben een positief effect op de gezondheid van het gebit.

  Tandenpoetsen

  Probeer uw hond of kat al van jongs af aan te laten wennen aan poetsen. Begin eerst met het optillen van de lip en met de bek bezig zijn. Beloon uw dier daarbij. U maakt daarna poetsbewegingen met uw vinger. Dit hoeft alleen aan de buitenzijde. Er is speciale tandpasta voor dieren met een lekkere smaak, die u daarbij kunt gebruiken. Uiteindelijk kunt u ook met een tandenborsteltje (voor kinderen of speciaal voor dieren) de tanden poetsen. Met drie keer in de week poetsen zijn al goede resultaten te boeken.