• Westbroekplein 65, 1107 NK Amsterdam Zuidoost

 • Vaccinaties bij de kat

 • Op 9 weken wordt uw kitten gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Deze enting wordt herhaald op 12 weken en in het tweede jaar.

  Uw kat heeft nu een goede basisbescherming, maar deze is niet levenslang! De vaccinatie tegen niesziekte dient jaarlijks herhaald te worden en tegen kattenziekte vaccineren we één in de drie jaar

  Let op: ook als uw kat nooit buiten komt, is het verstandig om één keer per jaar te vaccineren. Binnenkatten lopen weliswaar minder kans op infectie, maar zij hebben ook minder afweer en worden vaak zieker dan buitenkatten na besmetting. U kunt de ziektes via uw kleding of schoenzolen uw huis binnen brengen, waardoor uw kat toch ziek wordt.

  De verschillende ziekteverwekkers

  Kattenziekte: een zeer ernstige virusziekte die met name braken en diarree geeft en het zorgt voor uitputting van het immuunapparaat. Een therapie is er niet, het is belangrijk het braken en de diarree te stoppen en de vochtbalans op peil te houden. Met name voor kittens is infectie vaak dodelijk, soms zelfs zonder ziekteverschijnselen.

  Niesziekte: veroorzaakt door een combinatie van verschillende virussen en bacteriën. Niesziekte leidt met name tot symptomen van de luchtwegen, maar soms zijn ontstoken ogen het enige symptoom. De ziekte kan chronisch worden en bij iedere daling van de afweer de kop opsteken. De bacteriën kunnen in ernstige gevallen met antibiotica bestreden worden, maar tegen virussen is geen medicijn voorhanden. De ziekte kan bij kittens en oude katten heftig verlopen.